IWolf logo goud wit

Tutorial Beginnen met CSS

Coderen

CSS (Cascading Style Sheets) is een opmaaktaal die gebruikt wordt om de stijl en uitstraling van webpagina’s te definiëren. Hiermee kun je bijvoorbeeld opmaakregels opstellen voor typografie, kleurgebruik, lay-out en interactieve elementen.

CSS-regels worden geschreven in CSS-bestanden of direct in de HTML-code van een pagina en worden toegepast op de HTML-elementen op de pagina. Hierdoor kun je bijvoorbeeld op een eenvoudige manier de opmaak van je hele site wijzigen door slechts één CSS-bestand aan te passen.

Er zijn verschillende manieren om CSS-regels te schrijven, waaronder inline stijlen, stijlen binnen een HTML-document en externe CSS-bestanden. Externe CSS-bestanden zijn de meest populaire manier om CSS-regels op te stellen, omdat ze je de mogelijkheid bieden om stijlregels op één centrale locatie te beheren en te gebruiken op meerdere pagina’s.

CSS-regels zijn gebaseerd op selectors en properties. Selectors zijn een manier om specifieke HTML-elementen te identificeren en op te geven welke CSS-regels op hen moeten worden toegepast. Properties zijn stijleigenschappen, zoals kleur en lettergrootte, die aan selectors kunnen worden toegewezen.

Bijvoorbeeld:

p {
color: blue;
font-size: 16px;
}

In dit voorbeeld is de selector “p” gedefinieerd, wat betekent dat de regels zullen worden toegepast op alle HTML-paragrafen op de pagina. De properties “color” en “font-size” zijn gedefinieerd met waarden van “blue” en “16px”, wat betekent dat de tekst in paragrafen blauw zal zijn en 16 pixels groot zal zijn.

CSS is een krachtige technologie die de look en feel van webpagina’s op een eenvoudige en flexibele manier kunt beheren. Door CSS te leren en te beheersen, kun je professionele en aantrekkelijke websites bouwen die gebruikers aanspreken en aantrekken.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  IWolf logo goud wit
  Ben je opzoek naar een nieuwe website of webshop? Of wil je je huidige website aanpassen of onderhouden? Neem contact met mij op.

  Contact

  • info@iwolf.nl
  • 06 131 74 774
  • Utrecht

  Nieuwsbrief

  © 2024 iWolf alle rechten voorbehouden
  × Chat